Waarom coaching wel iets voor jou is!

Waarom coaching wel iets voor jou is!

Les excuses sont faites pour s'en servir

Wanneer je voor een belangrijke beslissing of een moeilijke uitdaging staat, heb je wel eens de neiging om te bevriezen. De angst om een foute keuze te maken of om te mislukken, verlamt je. Je beseft wel dat je iets moeten ondernemen, maar ergens in je binnenste is er iets dat je tegenhoudt.

De gemakkelijkste manier om hiermee om te gaan is (externe) factoren te zoeken die je als reden kan gebruiken om je passief gedrag goed te praten. Je zoekt m.a.w. excuses.

  • "Met heel dat Corona gedoe is het nu niet het geschikte moment."
  • "Ik heb daar niet de juiste skills voor."
  • "Ik heb al veel te veel andere zaken aan mijn hoofd."
  • "Ik heb het al eens geprobeerd en toen is het ook niet gelukt."
  • ...

Je doet je best om jezelf te overtuigen dat het geen excuses zijn maar dat het realiteit is, en toch blijft je geweten knagen omdat je weet dat het niet waar is en dat het je niet verder helpt.

Zelfkennis is het begin

Wat wel werkt is onderzoeken welke gedachten het precies zijn die je tegenhouden en vervolgens die belemmerende gedachten uit te dagen. Klopt het wel wat je denkt? Zou het kunnen dat, wanneer je de situatie eens vanuit een ander standpunt bekijkt, de obstakels lang niet zo groot zijn als je denkt? Kan je niet al een eerste stap zetten die je dichter bij je doel brengt, die je vertrouwen vergroot en je motivatie een boost geeft? Wat is trouwens eigenlijk je motivatie? Waarom precies wil je het doel dat je voorop gesteld hebt, bereiken?

Een antwoord geven op al die vragen is niet altijd gemakkelijk. Zelfreflectie of zelfonderzoek kan soms confronterend en beangstigend zijn. Dat is de reden waarom heel wat mensen er niet aan beginnen of er al snel mee stoppen en dus ook de reden waarom zij dikwijls niet in hun opzet slagen.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Een coach begeleidt en ondersteunt je in die zoektocht naar antwoorden. Hij zorgt voor een veilige omgeving en geeft je vertrouwen. Hij moedigt je aan en daagt je uit om verder te denken, ook al is dat soms moeilijk. Tegelijk luistert hij met een kritisch oor naar wat je zegt, houdt hij je een spiegel voor, vraagt hij om verduidelijking en duidt hij op tegenstrijdigheden in je gedachtegang.

In de loop van het coachingtraject krijg je een groter zelfinzicht, je leert jezelf beter kennen. Je weet wat je talenten en sterke punten zijn, maar je kent ook je valkuilen en uitdagingen. Je ervaart hoe het voelt om je doelstellingen haarscherp te hebben en om in verbinding te staan met je innerlijke drijfveren.

Een doel zonder actie is slechts een droom

Vanuit die verhoogde zelfkennis wordt het nemen van belangrijke beslissingen gemakkelijker en zal je met meer zelfvertrouwen die moeilijke uitdaging aangaan. Je stelt zaken niet langer uit. Integendeel. Je gaat vol overtuiging voor je doel, want je weet nu waarom je het doet, je weet welke talenten je kan aanwenden en je weet waarvoor je moet opletten.

En heb je het dan soms toch nog moeilijk om in actie te komen, dan kan je altijd rekenen op je coach om je een duwtje in de rug te geven of, als het echt nodig is, een schop onder je kont.

Tijdwijzer - coaching & training
Sinterveld 62 - 2490 Balen
(T) +32 14 820241
(M) +32 467 042272
(E) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
BE0864.351.756

Wij aanvaarden loopbaancheques
wij aanvaarden vdab loopbaanchequesi.s.m. Het Coachingatelier.

Meer info >